Jdi na obsah Jdi na menu
 


Potápěčské kurzy

16. 9. 2013

Rekreační kurzy

Potápěč s doprovodem - Tento kurz je úvodem do potápění s přístrojem. Potápěč se naučí vše, co by měl znát o potápění a obsluze potápěčského přístroje a prakticky si vyzkouší s instruktorem cvičení pod vodou.

Samostatný potápěč - V tomto kurzu se vaše vědomosti, ale hlavně praktické cvičení rozšíří za hranici potápění pod dozorem, a tak z vás tento kurz učiní nezávislé potápěče na přímém dozoru instruktora a vy se můžete potápět volně se svým partnerem. U naší školy je součástí „Potápěče otevřených vod“ i specializace „Potápění z lodě“ a „Obsluha potápěčského počítače“.

Pokročilý samostatný potápěč – Tři nejdůležitější specializace vás v tomto kurzu posunou na úroveň pokročilého potápěče. Je to hloubkové potápění, navigace a potápění v noci. Po uspěšném zakončení těchto tří specializací se z vás stanou jistější a kvalitnější potápěči. V tomto kurzu se předpokládá, že studenti vlastní již svoji výstroj, kde se ji naučí bezpečně ovládat. Jen se svou vlastní výstrojí, kterou zvládáte se z vás může stát dobrý potápěč.

Vedoucí potápěč - je nejvyšší kvalifikace rekreačního potápěče. Pokud potápěč vlastní kurz „Pokročilý potápěč otevřených vod“, „Potápěč záchranář“, „Poskytovatel kyslíku“ a má zapsáno víc jak 50 ponorů, může získat po prověření znalostí tuto certifikaci.

Specializace České Potápěčské Školy:

Potápěč s Nitroxem – jeden z nejžádanějších specializačních kurzů. Dýchání Nitroxu vám otevře cestu k bezpečnějším a také delším bezdekompresním ponorům. Používání Nitroxu je z hlediska bezpečnosti stále více rozšířené ve většině potápěčských destinacích po celém světě, především tam, kde se provádí více ponorů v jednom dni.

Pokročilý potápěč s Nitroxem – je to kurz, který vás posouvá blíže k technickému potápění a bezpečnějším ponorům s přídavným plynem pro dekompresy EAN 50%. Tento dekompresní plyn budete používat při výstupu a na bezpečnostních zastávkách.

 

Suchý oblek – Kurz potápění v suchém obleku ocení především potápěči v našich zeměpisných šířkách, jelikož je u nás téměř půl roku zima. Někteří potápěči se u nás již vůbec nepotápí bez suchého obleku, a to ani v létě, kdy je teplota vody pod 10-ti metry již kolem 8 stupňů. V tomto kurzu se naučíte zvládat techniku potápění v suchém obleku, která se podstatně liší od potápění v obleku mokrém, který jste používali v základním kurzu.

Navigace – tato specializace, která je povinná v kurzu „Pokročilý potápěč otevřených vod“  vás seznámí s přírodní a kompasovou navigací ve vodním prostředí. Naučí vás, jak se máte orientovat pod vodou, abyste se vždy bezpečně vrátili k místu výstupu nebo výlezu a nebo našli místo, které hledáte.

Vrakový potápěč – Jako vrakovým potápěčům se vám otevře nevídaná cesta k těmto podvodním skvostům ukrytým pod vodní hladinou. Na celém světě je tísíce potopených lodí a tento kurz vám umožní se za nimi vypravit.

Potápěč fotograf – Některým z vás už nebude stačit se jen dívat na všechnu tu krásu pod vodní hladinou, ale budete stále více toužit si tuto nádheru prohlédnout a podělit se s o ni i s vašimi přáteli. Proto jsme pro vás připravili kurz podvodní fotografie, aby jste mohli vše, co se vám líbí zaznamenat. V tomto kurzu vás naši profesionální fotografové naučí, jak pořizovat ty nejkvalitnější a nejkrásnější snímky.

Potápěč kameraman – I tento kurz, stejně jako v kurz fotograf, bude vyhledáván všemi potápěči, kteří si chtějí z kouzelného světa pod vodní hladinou odnést víc, než jen vzpomínku. Naši profesionální kameramani vás naučí, jak obsluhovat podvodní kameru a poté i program na zpracování videa. Vaše záběry budou úchvatné a s trochou štěstí třeba natočíte i neopakovatelné záběry z vodního světa.

Noční potápění – I tato specializace patří mezi povinné v kurzu „Pokročilý potápěč otevřených vod“. Budete se umět potápět v noci, kde často dochází ke ztrátě orientace a především viditelnost se snižuje na dosah vaší svítilny a nebo na čistotu vody, ve které ponor probíhá. Naši instruktoři vás naučí se v tomto prostředí bezpečně pohybovat a zvládat jej. Odměnou vám bude noční svět, který je mnohem rozmanitější a hlavně rozdílný od potápění za denního světla.

Specialista na výstroj – Každý z vás bude chtít rozumět své vlastní výstroji a dřív nebo později ji bude chtít kontrolovat tak, jak to dělají opraváři v centrech potápění. Pokud vám vaše výbava selže někde u vody, není nic lepšího, než vyřešit tuto situaci na místě, třeba za pomoci servisního kitu, který si s sebou vezete v kufříku s potápěčským nářadím. Naučíte se rozmontovat některé části výstroje a odstranit některé závady, které nevyžadují odborný servis. Naučíte se poznat funkci složitějších částí vaší výbavy a poradit si s odstraněním její případné závady. Ale především precizní údržbu celé výstroje.

Potápění se skůtrem – kdo by se nechtěl pohybovat bez většího úsilí kolem útesu nebo vraku, aby si ho mohl co nejvíce prohlédnout. Naučíte se ovládat podvodní skůtr a všechny techniky s tím spojené. Koupí skůtru se vám otevřou další možnosti v potápění a ty stojí rozhodně za to.

Potápění v proudech – Tím, že se nám otevírají stále vzdálenější a exotické destinace po celém světě, se nám častěji může stát, že se ocitnete v proudech, které se svou mohutností vyrovnají tekoucím řekám. Většině potápěčů, kteří nebyli připraveni na toto setkání, proud předčasně ukončil ponor a nebo jej minimálně velmi znepříjemnil. Nemluvě o tom, že vám silný proud v některých případech znemožní potápění úplně a v několika případech si silný proud a nezkušenost vyžádala i to nejcenější – lidský život. Naši instruktoři vás naučí, jak rozeznávat nebezpečí proudu, kde se proudy dají očekávat a jak se na ně připravit. Pokud se dostanete do proudu, naučí vás se z něj co nejefektivněji dostat a nebo jim co nejlépe čelit.

Perfektní vyvážení – Být v každé chvíli dobře vyvážený/á a vznášet se v prostoru skoro bez pohybu, je nádherný pocit každého potápěče. V tomto kurzu vás naučíme, jak za pomoci vašeho kompenzátoru, ale především i kontrolou dechu přivodit tento neutrální stav.

Celoobličejová maska – Někteří z vás budou potřebovat používat celoobličejovou masku ať z důvodů zdravotních nebo pracovních. Pro tyto zájemce máme připravený kurz, kde vás naučíme jak správně používat celoobličejovou masku a jak přizpůsobit vaše potápění a techniku této nové výstroji.

Obsluha kompresoru – tímto kurzem se z vás stanou platní pomocníci při plnění potápěčských lahví ve vašem klubu, či firmě. Naučíme vás obsluhovat vysokotlaký kompresor určený pro plnění vzduchu pro potápěčské lahve, jeho údržbu a drobný servis.

Potápění se žraloky – Snem většiny potápěčů je setkávat se pod vodou s těmi nejúchvatnějšími tvory, jakými jsou manty, velryby, murény a především žraloci. Naši zkušení instruktoři vás naučí, jak se co nejlépe připravit na setkání s těmito živočichy a jak se chovat při jejich setkání, abyste si tuto chvíli co nejlépe užili.