Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak na to ?

Vážení účastníci kurzu potápění,

Předkládáme Vám stručný popis a návod jak si vybrat tu správnou agenturu, která Vám zajistí

KURZ POTÁPĚNÍ podle vašich představ.

 

jak-vybrat-kurz-loga.jpg

 

 

Stále více zákazníků si klade otázku, který kurz je nejlepší a jestli získaná certifikace bude uznána i ve světě.  V České republice je cca 10 výcvikových organizací patří zde , CMAS, PADI, SSI, UDI, IANTD, SDI, TDI, NAUI a nejnovější

ČESKÁ POTÁPĚČSKÁ ŠKOLA

 

 

Až na ČPŠ jsou všechny tyto výcvikové organizace zahraniční. Pokud se tedy tento zahraniční výcvikový systém chce prezentovat a vyučovat v České republice musí splňovat potřebnou normu EU pro kurz potápění OWD–Samostatný potápěč, je to EN 14153-2-level2

a na základě splnění podmínek této normy je nutno požádat Ministerstvo školství o platnou akreditaci na Výuku potápění.

Pokud všechny tyto podmínky výcviková agentura splňuje, může vyučovat kurzy přístrojového potápění v ČR. Všechny organizace tedy učí podle dané normy, tzn. stejně.

 

Ve své výuce nesmí agentura z osnov ubrat, ale mohou své osnovy rozšířit. Nelze proto říct, který systém je lepší a který horší. Navíc většina těch nejrozšířenějších výcvikových agentur mezi sebou uzavřela dohodu (RSTC) o vzájemném uznání a shodě základních rekreačních kvalifikačních stupňů – kurzů potápění. Je tedy možné navzájem kombinovat různé výcvikové systémy.

 

Případné rozdíly v cenách kurzů potápění vyplývají z množství výukových a reklamních materiálů, které student při absolvování kurzu dostane. V levnějších kurzech dostanete pro teoretickou výuku pouze ty materiály, které ke kurzu skutečně potřebujete.  

 

Certifikační kartu od kteréhokoliv systému Vám ve světě uznají, protože potápění je business a vy přinášíte peníze za služby, které potápěčská centra na celém

světě nabízejí.  Jenom hlupák od sebe zažene člověka, který mu chce dát vydělat.

Není totiž vůbec důležité, kterou asociaci si pro kurz potápění vyberete.

 

Nejdůležitější pro Vás je výběr potápěčského centra, jeho tradice, důvěryhodnost, poctivost, kvalita a nejširší nabídka služeb. Stále platí, že ta nejlepší doporučení jsou osobní zkušenosti Vašich přátel a známých. A hlavně také jakého instruktora si zvolíte.

Je nutno pamatovat na to, na kolik si ceníte svého zdraví a jak moc to s potápěním myslíte vážně. Proto je potřeb se zamyslet nad tím, zda se vyplatí kupovat tyto kurzy na dnes tak oblíbených slevových portálech.  

 

 Na závěr přikládáme pár rad, jaký by měl být Váš instruktor potápění:

 

·         Nejlepším učitelem je komunikativní, ochotný, trpělivý, ale hlavně důsledný člověk.

·         Měl by mýt dostatek zkušeností a potápění ho musí především bavit. Na prvním místě

             je u něho kvalita a bezpečnost výcviku. Dá Vám toho víc,než   se dočtete jen v učebnicích.

·         Svým postojem a přehledem by měl kladně působit na stresované začátečníky a dodávat jim potřebný klid.

·         Individuálně a zodpovědně přistupovat k řešení všech problémů.

·         Učit, vzdělávat, předávat své zkušenosti tak, aby pro vás potápění byla bezpečná zábava.

·         Stále však platí, že dobrý potápěč, ještě neznamená dobrý učitel.

 

 

 

Věříme, že si vyberete takového instruktora, který Vás vše potřebné naučí a ukáže Vám jaké krásy a dobrodružství dokáže potápění nabídnout.