Jdi na obsah Jdi na menu
 


Potápěčské lokality

25. 1. 2008

NÁMI NAVŠTĚVOVANÉ POTÁPĚČSKÉ LOKALITY

LOM VÝKLEKY

Sjezd z dálnice Olomouc - Ostrava jako na Potštát, ale na druhou stranu. Když dojete do Výklek, minete dvě odbočky doleva a po třetí (v zatáčce, štěrková cesta, pozor na kanál) dojedete na parkoviště. 

Zatopený kamenolom. V létě hojně vyhledávané přírodní koupaliště. Potápění povoleno. Majitelé: 16 restituentů zastupovaných místním starostou. Pěkný cvičný lom. 
 
Štěrková cesta končící až pod vodou v hloubce 4 m. Zanořte se a plavte na úrovni dna ve směru šipek. Je tam tenké lanko, vyvázané asi 50 cm nade dnem. Lanko vede ke stromečku a kesonu z vany (nahoře je ventil umožňující výměnu vzduchu). dál je karoserie Škody 1203 a autobusová zastávka se zrcadlem. Zde lanko končí. plavte dál rovně až narazíte na stěnu lomu. Zde se dejte do prava a objeďte lom ve směru dlouhé šipky. Na jejím konci byste měli narazit na vyvázané lano. Po něm se vydejte až k jeho konci. Poblíž je pomníček dvěma utopeným potápěčům ve tvaru kříže. Pak podél stěny až k pláži, kde jste se zanořili. U stěny jsou štiky. Levá strana lomu je celkem pustá a i ryb je méně.
 

LOM ŠÍFR

Svobodné Heřmanice jsou západně od Opavy a jižně od Krnova a východně od Bruntálu. Mezi Bruntálem a Opavou jsou Velké Heraltice a jižně 10 km jsou Svobodné Heřmanice. U hospody mají krnovští potápěči ubytovací prostory. Informace v hospodě. Potápěčská základna je vybavena dekompresní komorou. 
 
Jde o břidlicový lom, délka 500 m, šířka asi 30-70 m, hloubka asi 36 m. Jedná se o koryto svažující se doprostřed lomu. Běžný vstup do vody je na severní straně s železnou lávkou. Odtud v hloubce asi 17 m je ukotvená řetězy ponorná kabina Permon - velký keson, ve kterém probíhaly historické pokusy s dlouhodobým pobytem člověka pod vodou. POZOR, vevnitř nedýchat - atmosféra uvnitř může vlivem koroze obsahovat málo kyslíku !!! Dál jsou tu stromy, plechová vana, kostra automobilu a pumpa. Za kamenitým náspem je studna 1x1 m, kde pak za ní směrem k jihu je nejhlubší místo - 36 m. Koryto pak dále pokračuje, dno se mírně zdvihá a na jižní straně s největší hloubkou 30 m je dřevěný elektrický sloup. Místy na dně koryta je kal, který se lehce rozvíří. 
Nejsou tu žádné rostliny, ryb málo. 
 
Soška Mořské panny je v 15 metrech hloubky v koruně keře v místě, kde vlevo na fotografii u `Pohled na lom` padá břidlicové pole do vody. Vede k němu bílá šňůra od semaforu. A přiznám se, že jsem se v první chvíli lekl, protože nejprve objevily v šeru ruce a nečekal jsem to. To je tak, když si nevezmete foťák, zaručeně se objeví něco, co za fotku rozhodně stojí.
 

LOM GRÓDEK – JAWORZNO ( POLSKO )

V lokalitě se platí vstupné (viz ceník dole), obsluha se ale občas prý ptala po rumu české provience, takže předpokládám možnost platby i v naturáliích. 
 
V areálu je kompresor, prodejna, možnost zapůjčení výstroje atd. Přístup k vodě je skvělý, pod altánkem se nastrojíte, uděláte asi 5 kroků po gumovém koberci a jste u žebříku, nebo na molu pro skok do vody. Parkoviště je přes cestu, tedy asi 12 m od altánků. 
 
Vodní plocha má asi 150 x 70 m a ploché dno s hrubým pískem v hloubce 16 až 19 m.  
 
Dohlednost pod vodou je dobrá, lepší než 10m. Zvednuté kaly jsou těžké a rychle sedají. A co je možné dole vidět? 
 
Ledascos - viz plánek.  
 
Vše je poměrně zachovalé. Mezi atrakcemi jsou natažena orientační vodící lanka. Ve vodě je i dost ryb, hlavně okouni (někteří i docela odrostlí), občas je poblíž bagrů spatřena i štika, na dně bydlí raci. 
 
Většina atrakcí je označena bójemi, jejichž kotvicí lana můžete použít pro sestup a hlavně pro výstup. 
 
Myslím, že procházka vnitřkem bagru je slušný nácvik na vraky, lze zde díky plochému dnu celkem slušně nacvičovat navigaci (přesouvat se mimo lanka), můžete si vyzkoušet, jak působí pod vodou uzavřený prostor (sklady, bagry, trafačka), nebo nacvičovat výstupy na volné vodě, nebo podle lanka, práci s dekobójí, nebo se jen tak podívat a zablbnout si v rámci bezpečného potápění. 
 
HISTORIE LOMU: V roce 1997 po dlouholeté přestávce v placení elektřiny se elektrárna rozhodla odstřihnout lom od el. energie. Za noc byl pod vodou celý lom i se vším vybavením včetně bagrů v hodnotě 1000000 Zł.  
 
Díky krátké době kdy je lom pod vodou zde nejsou žádné řasy. V lomu je zákaz koupání a rybaření. Zakázáno je také používat své kompresory. 
 
Aktuální ceník (akt. listopad 2007) 
 
auto 15 zl  
osoba (potápěč i nepotápěč) 15 zl 
plnění (za litr objemu lahve) 1,5 zl 
 
Další ceny (půjčovné atd.) 
http://www.orka-bielsko.com.pl/sklep.html 
 
Kontakt na provozovatele:  
http://www.orka-bielsko.com.pl/kontakt.html 
 
Kurz je 1 zl (PLN) = 7,6 CZK, zloté je nejlepší si vyměnit ve směnárnách ("kantorech") u hranic. 
Po dohodě lze platit i v EUR - počítají 15 PLN = 4 EUR 
Otevřeno denně 8,00 - 22,00 hodin

ZDROJ:STRANY POTÁPĚČSKÉ   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Výkleky 1